מכיכר תחריר לפייק ניוז

כשפייסבוק קמה ב2004, היא חרטה על דגלה את החזון הגלובלי של חיבור בין אנשים ואפשרות לתקשר בין אנשים.

2008 הוכיחה לראשונה את מימוש החזון של הרשת החברתית כאשר קמפיין הבחירות של ברק אובמה לנשיאות ארה"ב השתמש בקשרים הרבים שנוצרו ויכולות השיתוף ההמונית כדי לשכנע את המצביעים שהגיע הזמן לשינוי, ואכן, בנובמבר 2008 נבחר לראשונה בארה"ב נשיא שאת מירב המאמצים שלו השקיע בקמפיין ברשת.

משפחת אובמה
קרדיט: Shutterstock.com

בדצמבר 2010 הצית את עצמו מול בניין הממשל המקומי מוחמד בועזיזי התוניסאי מבלי לדעת את ההשלכה ההיסטורית של מעשיו.

מעשיו של בועזיזי החלו רצף אירועים שלימים יכונה "האביב הערבי", אירוע שבמהלך של כשנה יביא לנפילתם של 3 דיקטטורים ערבים בתוניסיה, מצרים ולוב, ולפרוץ מלחמת אזרחים ארוכה בסוריה.

אולם, ללא פייסבוק וחזונה, סיפורו של האביב הערבי היה שונה לחלוטין.

לאחר מעשיו של בועזיזי, החלו אזרחים תוניסאים לשתף בפייסבוק סרטונים של האירוע, החלו לכתוב בגנות הממשלה שהביאה את בועזיזי להצית את עצמו, וכאשר הממשלה ניסתה לחסום את הפצת התמונות והסרטונים, המחאה החלה להתאגד בתוך פייסבוק ע"י הקמת קבוצות יעודיות.

תוך זמן קצר המחאה יצאה מגבולות פייסבוק וגלשה לרחובות שם העם דרש את התפטרות השליט, וכעבור 10 ימים ברח נשיא תוניסיה מארצו, והחל האביב הערבי.

 

אזרחים מצריים שראו בפייסבוק את האירועים בטוניסיה ושמעו כיצד ניתן להפוך את השיח שנשמר בחדרי חדרים עד אז למהפכה של ממש החלו לקבוע בקבוצות פייסבוק כיצד יפעלו כנגד ממשל מובראכ, החלו ליצור אוונטים בפייסבוק להגיע לכיכרות להפגין, וכך ב-25 בינואר 2011 החלו אזרחי מצרים לצאת לרחובות בקהיר ובערים הגדולות במצרים, ומילאו את כיכר תחריר בהפגנות שהביאו להתפטרותו של מובראכ ומכאן אפקט הדומינו נמשך לאורך כל המזרח התיכון.

האביב הערבי
קרדיט: Shutterstock.com

אז איפה הכל התקלקל?

שנת 2016 הייתה שנת הפתעות בפוליטיקה העולמית, במשאל העם בבריטניה הצביעו האזרחים על יציאה מהאיחוד האירופאי בניגוד לתחזיות, 5 חודשים אח"כ באחת ההפתעות הגדולות אי פעם בפוליטיקה האמריקאית, ניצח דונלד טראמפ את הילארי קלינטון.

הבחירות בארה"ב והקרב על הברקזיט התנהל ברובו ברשתות החברתיות, בראש ובראשונה בפייסבוק ובחברות הבנות שלה – אינסטגרם וואטסאפ.

במהלך הקמפיינים התפרסמו אין ספור סיפורים וידיעות שעירערו את אמונם של האזרחים במערכות הציבוריות ובנבחרי הציבור שלהם וסייעו לדעות קיצוניות להשתולל.

ברשתות בבריטניה הוצגו נתונים על כוחו של השוק הבריטי מול החולשה האירופאית, על השערים הפרוצים מאירופה והמהגרים שבאים ומחריבים את התרבות הבריטית ואת החולשה וההתרפסות של הממשלה הבריטית אל מול האירופאים.

בארה"ב, הועלו תיאוריות קונספירציה על התנקשויות שארגנו בני הזוג קלינטון, על פיצריות שמשמשות ככיסוי לפעילויות פדופיליה של הילארי קלינטון, על קשריה לפוליטיקאים ובעלי ממון מפוקפקים ומידע כוזב אודות אסון השגרירות בבנגזי ועוד אין ספור קונספירציות.

עם שוך האירועים, החל להתפרסם מידע על חברה ששימשה כשותפה של פייסבוק, וניצלה לרעה את הדאטה שאספה ממנה, לחברה קוראים קיימבריג' אנליטיקה, ולאחר התפוצצות הפרשה החלו להתפרסם תחקירים כיצד ניצלה החברה את המידע שאספה מפייסבוק לצורך מיקרו טרגוט של אזורים מתנדנדים מבחינה פוליטית, של שימוש בשיח שנאה לצורך ליבוי האש ויצירת שיח מפלג.

בנוסף, נחשף כי במקומות בהם לא הצליחו להגיעו למיקרו טרגוט של אזורים מתנדנים, הם השתמשו בכלים לדיכוי הצבעה של מיעוטים ושל קבוצות יעד.

התפרצות הקורונה בעולם הביאה עימה אינספור תאוריות קונספירציה, על חיסוני ה-5G, על כך שביל גייטס אחראי על התפרצות הקורונה, על סיכוני החיסונים ועוד אינספור תיאוריות קונספירציה.

בעוד שפייסבוק טוענת כי היא פועלת כנגד פייק ניוז והוסיפה התראות על כל פוסט שמתעסק בקורונה ובחיסוני הקורונה, מחקרים הראו כי פייסבוק מעודדת את השיח הזה בקבוצות בפייסבוק.

בנוסף, לאורך השנים האחרונות נחשפו אין ספור פריצות ושימוש לא תקין של דאטה של פייסבוק לצורך הפצת שיח שנאה, בתחקירים שחושפים כיצד פייסבוק עצמה מעודדת את ליבוי שיח השנאה ופועלת אקטיבית לטובת יישויות לא דמוקרטיות על חשבון הדמוקרטיה.

ברקזיט
קרדיט: Shutterstock.com

עם הפנים לעתיד.

כיום אחת השאלות הגדולות היא פייסבוק לאן? בעוד שטיקטוק תופסת את מקומה של פייסבוק בתור הרשת למאבק למען דמוקרטיה וחופש, פייסבוק ממשיכה לדבוק ברצון לחבר בין אנשים.

הפרויקט החדש והשאפתני שלה, המטאוורס, הוא השלב הבא בחיבור בין אנשים, כשכעת החיבור הוא לא רק ברמת ההשתתפות באותה קבוצה/פלטפורמה אלא במישור המטא פיזי כשלכל אדם יהיה אווטר משלו והאווטר שלו יכול לפגוש "פיזית" אנשים אחרים על גבי האינטרנט.

אולם גם בפרויקט הזה כבר התגלו בעיות, כשהתברר שגם במישור המטא פיזי יש תקיפות מיניות ושיח שנאה, ואם בעולם האמיתי יש חוקים נגד מקרים כאלה, במטאוורס כרגע אין דרך לאכוף חוקים כנגד.

לצד האפשרויות האדירות שהמטאוורס מאפשר עבור הפצת ערכים ליברלים ודמוקרטיים, שיח השנאה והפצת הפייק ניוז עלולים לצבור יותר ויותר תאוצה באמצעות היכולת לקיים אירועים והפגנות וירטואלים בהם ישתתפו יותר אנשים מאי פעם, כבר לא אלפים מול משרדו של המושל המקומי או מאות אלפים בכיכר המרכזית, אלא מיליונים שישתתפו מכל נקודה בגלובס שיחפצו,.

עתיד המטאוורס במידה רבה תלוי ביכולת של פייסבוק לאזן בין הרצון לחבר בין אנשים והאינטרסים הכלכליים שלהם.

meta
קרדיט: Shutterstock.com