על יצירתיות ובינה מלאכותית

לכול אדם יש את הניצוץ של היצירתיות.

אני בטוח שכל אחד חווה במהלך חייו איזה רגע שנתקע לו בראש ויז'ואל מסוים שהוא ממש היה רוצה ליצור (כי זה היה יכול להיות מושלם על הקיר בסלון אצלכם בדירה לדוגמה).

אבל לא ידעתם איך לתת לזה ביטוי בכדי להוציא את זה החוצה. אם זה עקב חוסר ידע מקצועי, חוסר בכישרון או סתם כי אתם לא מתכוונים עכשיו לשלם לאומן כדי שיצור לכם את הקונספט שיש לכם בראש והאם הוא בכלל מסוגל להבין מה באמת ראיתם בדמיונכם?

אך החודש התבשרנו כי הדמיון והיצירתיות השתחררו מכבליהם והפכו להיות נחלת הכלל. הגענו לרגע שבו כל אחד יוכל לחשוף את היצירתיות שלו ואף להתחרות בסגנונות הציור של גדולי האומנים!

מעבדת המחקר MidJourney בהקמתו וניהולו של דיויד הולץ שיחררו גרסת בטא לבינה המלאכותית שלהם MidJourney. בינה מלאכותית היוצרת תמונות אומנותיות על בסיס טקסט.

A galaxy in space 
קרדיט: Midjourney

אז איך Midjourney עובדת?

הבינה עובדת על בסיס מוטיבים שהמשתמש מספק וניתוחם דרך רשת האינטרנט.

למשל אני רוצה לראות "חרדון קיברנטי משמיד עולמות". MidJourney יחקור את המוטיבים שבבקשה ויתרגם אותם לציור. הציורים יכולים לצאת מציאותיים מאוד אך גם מוטרפים, על כן יש לדייק במילים ולברור אותם בכדי לקבל את
התוצאה הרצויה.

המערכת עובדת על פלטפורמת Discord ויש לפתוח חשבון. אתם יכולים להשתמש בשרת כדי לתקשר עם אנשים
אחרים, לחפש רעיונות, לקבל עזרה או יצירות אומנות מוכנות דרך הבינה. ברגע ששלחתם בקשה לבינה היא תספק לכם 4 אופציות של ציורים, מתוכם ניתן לבחור ציור ולהמשיך לפתח אותו עד לתוצאה הרצויה. ניתן להשפיע על האוירה של התמונה (דרמטית, אפלולית או מוארת) ניתן לבחור סגנון ציור ליצירה שלכם (שיהיה סטייל "בנקסי" "ואן גוך" "מנגה" או שאולי ידמה ציור ילדותי של ילד בן 6)

Night aerial view of Santorini

קרדיט: Midjourney

האם יש חסרונות?

מדובר בעצם בקהילה פתוחה המאפשרת לאחרים לעשות שימוש בעיצובים של שאר המשתמשים. כל הבקשות שמופנות לבינה גלויות לכולם והמשתמש יכול לעבוד שעות מול הבינה בכדי ליצור יצירה מופלאה וייחודית אך ברגע שסיים כל אחד יוכל לקחת את היצירה כמו שהיא או לעשות בה שינויים והתאמות כרצונו.

לכן קיימות אופציות בתשלום שם כל ההתנהלות של המשתמשים ובין הבינה נשארים בחדר סגור ללא חשיפה לאחר והמשתמש יכול לעשות בחומריו כאוות נפשו. אך גם פה יש לMidJourney זכויות משנה על היצירות ויש לציין כי העבודה נעשתה ע"י הבינה.

Abstract sculpture

קרדיט: Midjourney

עד כמה זה טוב?

MidJourney מחזיקה כבר היום בכוח רב, היא כל כך מתוחכמת ועושה את עבודתה נאמנה עד שנוכחותה החלה בזמן האחרון ליצור ביקורות מצד מעצבים ואומנים וכל זאת באשמתו של בחור צעיר בשם ג'ייסון אלן מקולורדו ארה"ב.

מסתבר שג'ייסון החליט להשתתף בתחרות אומנויות וזכה במקום הראשון.

ג'ייסון התוודה כי עשה שימוש בMidJourney והשקיע 80 שעות בהנחיית הבינה בכדי להפיק את יצירת האומנות ואז הוסיף נגיעות משלו ע"י פוטושופ. המסקנה המתבקשת מהזכייה הזאת היא כי MidJourney יכולה כבר עכשיו להחליף אומנים כישרוניים.

Sci-fi robot metaverse, A dove flying in the air, A girl standing in a forest with glowing butterflies

קרדיט: Midjourney

על מי זה משפיע?

ככל שיכולותיה של MidJourney נחשפות קהילת האומנים ברשת גועשת ושוצפת. יש את אלו המאמינים כי MidJourney זה בעצם רק כלי נוסף לארסנל היכולות של המעצב, אנימטור או כל אומן אחר. שיכול להיעזר בבינה בכדי לקצר תהליכים מבחינת מציאת השראות ויצירת סקיצות ואף מאמינים שניתן לעשות בכלי זה שימוש בכדי להעצים את היכולות האומנותיים שלהם.

מנגד יש קבוצה של אלו המאמינים כי אנו נכנסים לתקופה בה האומן מאבד את הייחודיות שלו, אומנים שלמדו והשקיעו שנים בשיפור יכולותיהם מאמינים כי הם הולכים לאבד את קסמם ואת עבודתם מכיוון שכל ילד זב חוטם יוכל לעשות שימוש ב MidJourney בכדי ליצור עבודות אשר נסמכים על סגנונם העיצובי אותו פיתחו בדם ויזע.  

כבר כיום ניתן ליצור בעזרת MidJourney עטיפות לספרים, תמונות למגזינים, תמונות לסטוריבורד, וכנראה שתמונות איכותיות להדפסה על טקסטיל. לכן בעלי עבודות אלו חוששים שיפגעו ראשונים.

איך הבינה משתלבת בעולם הפרסום?

כפי שצויין קודם, היוצרים של MidJourney הגדירו לה גבולות גזרה. כרגע היא מוגבלת לתחום הציור, מה יהיה אחר כך זה כבר אלוהים גדול.

כיום כנראה ל MidJourney יש השפעה קלה יותר. היא יכולה לשמש לאיור (ריאליסטים או עם השפעות אומנותיות) מוטיבים שקשורים לחברות אותם נרצה לפרסם, אך כרגע אינה מחליפה לדוגמא את תוכנת הפוטושופ בה המעצבים משתמשים בכדי ליצור קומפוזיציות. היא יכולה להיות כלי נחמד למיתוג ואפשר ליצור עימה תמונות מותאמות לקוח שישמשו אותנו כרקע לעיצובים במקום להשתמש בשאטרסטוק או למשל ליצור סטוריבורד לפרסומת בטלויזיה

קרדיט: הסרט terminator

לאן זה הולך?

MidJourney זה קידמה בלתי נמנעת ועד כמה שהיה קשה לאומנים להאמין, כבר היום יש בינה מלאכותית שיודעת לחקות דמיון ויצירה. היום היא מוגבלת ע"י היוצרים שלה ליצירת ציורים ולומדת על ידי חיקוי אחרים ובכך יוצרת לאדם קיצורי דרך. ברגע שיאפשרו לה היא תוכל לצבור יכולות נוספות ולהתאים עצמה לרצונות של המשתמשים. נכון שהיא מאיימת קצת על עולם העיצוב אך היא גם יכולה ליצור פתח לשדרוג יכולות של כל מעצב.

אנשים רבים לא מודעים שכבר היום אנו מוקפים בבינות מלאכותיות שמקצרות עבורנו את העבודה. אנו רואים לנגד עיננו כיצד כל ז'אנר המדע בדיוני שגדלנו עליו קורם עור וגידים. אם זה האייפד שארתור סי קלארק ניבא בסיפרו "אודיסה בחלל" או טלפונים סלולרים שדומים להם הופיעו ב"מסע בין כוכבים" של ג'ין רודנברי. ומי יודע אולי מתהווה מולנו "סקיינט" לנגד עיננו. את זה ימים יגידו.